Att vara förälder och anställd

När man får barn för första gången så ställs livet i övrigt lite på paus. Man går på ledighet och är borta från sin arbetsplats under en längre tid för att lägga all sin tid på att lära känna och ta hand om den nya lilla människan. I Sverige får man som föräldrar hela 480 föräldradagar per barn där man får ut en 80-procentig ersättning av sin ursprungliga lön medans man är hemma. Jämfört med hur det ser ut i andra länder så har vi otroliga möjligheter till att vara hemma med våra barn i Sverige.

När jag nyligen blev förälder upptäckte jag hur många andra fördelar det finns för mig som anställd nu när jag har barn. Till exempel kan jag enligt föräldraledighetslagen ansöka om att gå ner i arbetstid under en viss tid och ändå har kvar min ursprungliga anställning. Detta kan vara ett utmärkt sätt att förlänga sin närvaro hemma på medans barnen är små och man till exempel inte vill ge dem allt för långa dagar på dagis. Dessutom kan man plocka ut föräldradagar ända fram tills att barnet fyller 8, vilket gör att man kan förlänga semestrar eller till och med ta ut ledigt när man inte har några semesterdagar.

Även om jag skulle stå utan jobb finns det flera fördelar för den som har barn. Till exempel får man nästan dubbelt så många stämplingsdagar från A-kassan jämfört med när man inte har barn, vilket ger ett extra ekonomiskt skydd för barnfamiljerna. Vi ska vara otroligt stolta och tacksamma för de möjligheter man har som förälder i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *