Res till jul

Under vintern är det en del svenskar som väljer att fly kylan och reser till betydligt varmare breddgrader för att insupa såväl sol och bad. Andra väljer istället att ta in julen lite extra genom att åka och uppleva denna på andra platser i världen. Resorna görs ibland just över jul, men det händer även att folk ger sig iväg strax innan för att få uppleva julstressen, julmarknader och julklappsinhandlingen på en helt ny plats. Runtom i Europa finns det en mängd olika platser som man enkelt kan åka till med hjälp av tåg eller flyg över en helg eller så, för att få ett litet men välbehövligt avbrott i vardagen.

Personligen har jag varit i både London och Berlin kring jul och det är väldigt roligt att se hur det hela firas i dessa länder. När jag var i Berlin höll man fortfarande på med förberedelserna inför julhandeln, men ändå kunde man besöka ett par julmarknader som smällts upp mitt i staden. Dessutom fanns det väldigt vacker julskyltning att skåda vid Alexanderplatz, samt att stadens motsvarighet till NK, KaDeWe, hade en jättestor julgran fylld utav pynt som var väl värt ett fototillfälle.
I London var julfirandet i full gång och längsmed de stora gatorna i staden strömmade julmusiken ut ur stora högtalare, samtidigt som all vacker belysning lyste upp vägarna. Det som dock förvirrade både mig och mitt resesällskap när vi med buss åkte genom stadens förorter från flygplatsen, var att nästan inga hus hade någon slags julpyntning i sina fönster likt vi har här i Sverige. Vi kunde på ena handen räkna antalet ljusslingor och julgranar som kunde skådas, trots att det bara var veckor kvar till julfirandet drog igång. Att se dessa kontraster med egna ögon var väldigt intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *