Ta ett vikariat

När man är ute och söker jobb så kommer man märka att det finns en mängd olika former utav anställningar. En typ som är vanlig är ett vikariat eller en provanställning. Dessa anställningsformer är oftast tidsbegränsade och har därmed andra regler kring uppsägning och liknande, vilket är någonting som man bör ha koll på innan man skriver på några papper. Detsamma gäller semester och ersättning för detta.

Att hoppa på ett vikariat eller på annat sätt tidsbegränsat arbete kan vara ett bra sätt att prova på om yrket och arbetsplatsen i sig är någonting för dig. Det gäller dock att ha en liten plan för vad man planerar att göra efter att denna tid är över. Tyvärr kan man inte alltid räkna med att ett vikariat förlängs eller att en provanställning faktiskt leder till en fast anställning. Dessutom kan det vara så att du själv känner att jobbet i sig inte är någonting för dig och att du själv väljer att inte hoppa på en förlängning.

Har du till exempel familj kan det vara extra bra att tillsammans komma fram till en plan för de olika scenarion som kan ske. Detta kan kretsa kring hur din sambo ska jobba, hur barnen ska gå på dagis samt hur ekonomin och hushållets sysslor ska fördelas. Har ni till exempel små barn och föräldradagar kvar kan en kombination utav dessa tillsammans med a-kassa förenkla det hela lite, då du inte behöver bränna av alla a-kassa dagar lika fort. Dock måste du se över reglerna som gäller med barnomsorgen när du går hemma med ersättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *